Skip to main content
5.1

Industri

I første halvår 2024 ble det gitt totalt 626 millioner kroner i støtte til 86 prosjekter i industrien.

Enova status industri
Totalt disponert
626 MNOK
Utslippsresultat
63 ktonn CO2
Innovasjonsresultat
632 MNOK
Antall prosjekter
86 Antall

Komplekse prosjekter krever ofte modning

I første halvår 2024 ble det gitt totalt 626 millioner kroner i støtte til 86 prosjekter i industrien. Dette er om lag samme nivå som første halvår i fjor.

Over tid er den viktigste satsingen for Enova i industrisektoren å bidra til teknologiutvikling gjennom å tilby støtte som reduserer risikoen for de som vil utvikle og ta i bruk ny teknologi. Enova jobber aktivt med markedsaktørene for å bidra til å utløse gode

. Dette er ofte komplekse prosjekter som krever modning og langsiktig forpliktelse fra oppstart til realisering. Enova har i første halvår støttet ni teknologiprosjekter i industrien med til sammen 233 millioner kroner. I tillegg er det støttet ni forprosjekter med totalt 198 millioner kroner i programmet Forstudie karbonfangst 2030.

Programmet Støtte til biogass er rettet mot aktører som ønsker å etablere ny, eller videreutvikle eksisterende, industriell produksjon av biogass. Formålet med programmet er å bidra til at biogassbransjen velger nye teknologier og løsninger. I første halvår ble det tildelt 110 millioner kroner i støtte fordelt på tre prosjekter. Enova ser gode muligheter for norsk biogassproduksjon fremover, og skal gjennomføre en ny konkurranse til høsten om ytterligere midler til biogassprosjekter.

Det er tildelt støtte på 72 millioner kroner til 37 markedsintroduksjonsprosjekter under støtteprogrammet Energi- og klimasatsinger i industrien, hvor Enova opplever stabil søknadsinngang og betydelig oppmerksomhet i markedet. Programmet har i 2024 fem søknadsfrister, hvorav to gjenstår for andre halvår.

Fremhevede tildelinger

Halvårets største tildeling gikk til Hydro Havrand som fikk 83 millioner kroner i støtte til et pilotprosjekt for produksjon og bruk av grønt hydrogen som brensel for omsmelting av aluminium ved det nylig re-etablerte resirkuleringsanlegget i Høyanger.

En av de andre større tildelingene gikk til Glencore Nikkelverk AS sitt pilotprosjekt som skal bygge et industrielt demonstrasjonsanlegg, som kan ta imot og gjenvinne resirkulert nikkel fra brukte batterier og andre kilder basert på ny elektrolyseteknologi for nikkel. Den nye teknologien vil redusere energiforbruket med mer enn 15 prosent i forhold til beste kjente praksis, den vil muliggjøre automatisert produksjon, redusere arealbehov for slike anlegg og den vil kunne produsere nikkel som er bedre egnet for bruk innen batteriindustrien. Prosjektet ble støttet med 46 millioner kroner.

Et noe mindre prosjekt innen pilotering av banebrytende klimateknologi er prosjektet til Stena Recycling AS. Volumet av kasserte elbilbatterier forventes å øke betydelig i takt med at antall elbiler på veiene øker. Stena Recycling vil demonstrere en komplett verdikjede for gjenbruk av elbilbatterier. Prosjektet ble tildelt nesten 22 millioner kroner i støtte.

Enova ønsker å bidra til å realisere de første fungerende verdikjedene for hydrogen som drivstoff i maritim sektor i Norge. En del av denne satsingen er støtteprogrammet Hydrogenproduksjon til maritim transport 2027 som ble lansert i første halvår 2024. Programmet tilbyr investeringsstøtte til produksjon og infrastruktur for hydrogen som drivstoff til maritim transport. Målet er at prosjektene støttet under dette programmet bidrar til demonstrasjon av de nødvendige teknologiene, modning av leverandørkjedene og opparbeidelse viktig erfaring med hydrogen som drivstoff.

EU-samarbeid

Enova har ansvar for oppfølging av EUs Innovasjonsfond i Norge. Interessen for og søknadsmengden til EUs Innovasjonsfond er økende. Det ble registrert 23 søknader fra Norge i siste storskalarunde. Enova har innvilget prosjektetableringsstøtte på inntil 0,5 millioner kroner til hver av disse og har bistått de fleste av søknadene med rådgivning og strategisk bistand. Resultatet av denne tildelingen ble at en norsk budgiver, Skiga AS, fikk tilsagn om støtte på nær en milliard kroner i den første hydrogenauksjonen gjennom EUs innovasjonsfond.

Tabell 5.1.1 Aktivitetsoversikt Industri første halvår 2024

Sektor/ Virkemiddel Antall søknader Antall prosjekter støttet Kontraktsfestet støtte (MNOK)
Biogass og biodrivstoff 8 3 110
Fleksibilitet i energisystemet 1 1 21
Forstudie karbonfangst 2030 18 9 198
Industri 2050 11 5 136
Klima- og energisatsinger i industrien 105 37 72
Pilotering av banebrytende klimateknologi 3 3 76
Prosjektetableringsstøtte til EUs Innovasjonsfond 23 28 12
Total 169 86 626

Tabell 5.1.1: Tabellen viser en oversikt over antall søknader mottatt og antall prosjekter vedtatt støttet, samt midler tildelt innenfor Enovas programmer for første halvår 2024. Tabellen viser kun støtte på søkbare programmer, og ikke disponeringer for avtalefestede aktiviteter på Klima- og energifondet. Antall prosjekter vedtatt støttet er korrigert for kanselleringer. I tilfeller der antall søknader er lavere enn antall vedtak skyldes dette at noen søknader er mottatt før 1.1.2024